Intre 16 si 18 septembrie, a avut loc cea de-a treia si ultima vizita de presa, in judetul Bacau, organizata in cadrul Programului guvernamental S.P.E.R. – Stop Prejudecatilor despre Etnia Roma, implementat de Secretariatul General al Guvernului.
Pe parcursul vizitelor, jurnalistii au fost insotiti de catre reprezentati ai Secretariatului General al Guvernului, membri ai echipei S.P.E.R. precum si oficiali locali si lideri romi din comunitati. Invitatii au avut prilejul sa afle singuri detalii despre conditiile de trai ale romilor, problemele cu care acestia se confrunta, obiceiuri, traditii si particularitati religioase.
Intalnirile cu primarii localitatilor vizitate au fost prilej de a expune problematica din mai multe unghiuri: administratie, comunitate, lideri romi informali, dar si de a intermedia intalniri, alaturi de presa, intre primari si locuitorii comunitatilor. In ultima vizita, in Darmanesti, am fost bucurosi sa aflam ca efectul unui asemenea demers initiat in prima editie a programului S.P.E.R., acela de aduce primarii in comunitate pentru a gasi impreuna solutii la probleme specifice, a fost improprietarirea a 11 familii de romi care au primit acte pentru terenurile pe care isi construisera casele dupa inundatii.
Au dat curs invitatiei S.P.E.R. 33 de jurnalisti din mass-media nationala si locala, ce se adreseaza atat unor publicuri generale cat si unor categorii de nisa: televiziuni, radio, agentii de presa, cotidiane, reviste si publicatii online.
Necesitatea contactului direct al jurnalistului cu subiectul articolului a fost subliniata atat in feedback-ul pozitiv al participantilor, cat si prin recunoasterea calitatii materialelor aparute in urma vizitelor, doua exemple edificatoare fiind nominalizarea la Prix Europa 2009 a reportajului radiofonic realizat de Elena Tudor (Europa FM) in urma vizitei in Tulcea si Premiul II obtinut de catre Cecilia Patrahau (Radio Constanta) la Festivalul international “Plaiul meu natal” de la Ujgorod, Ucraina.
Prin intermediul platformei de comunicare S.P.E.R., din iunie si pana acum, au fost organizate trei vizite ale jurnalistilor in comunitati de romi din judetele Tulcea (Tulcea, Babadag si Ciucurova), Dolj (Listeava si Craiova) si Bacau (Comanesti, Darmanesti, Gura Vaii si Stefan cel Mare). Scopul acestor demersuri este acela de a oferi jurnalistilor surse alternative si directe de informare privind diversitatea comunitatilor de romi vizitate si problemele cu care acestea se confrunta, dar si de a prezenta, prin intermediul presei, meseriile, traditiile, portul si obiceiurile romilor, foarte putin cunoscute de catre majoritatea romanilor.
Intentia programului este aceea de a schimba discursul media despre romi, prin generarea de relatari jurnalistice obiective in presa romaneasca.