Intre 14 si 16 iulie, la Manastirea Tismana, a avut loc seminarul dedicat reprezentantilor cultelor religioase din Romania. Lacasul de cult ales este celebru si datorita faptului ca de aici provine prima atestare documentara a romilor, din anul 1385.
Consideram grupul format din reprezentantii cultelor religioase din Romania un aliat-cheie in campania ce isi propune schimbarea prejudecatilor structurale despre etnia roma si promovarea unui mesaj influent de combatere a discriminarii si violentei.
In cadrul intalnirii, reprezentantii S.P.E.R. au avut prilejul sa afle detalii despre numeroasele programe sociale, putin cunoscute de catre publicul larg, desfasurate sub patronajul Bisericii, despre Centrele de zi unde persoane din categorii defavorizate primesc hrana si imbracaminte, au acces la educatie si li se faciliteaza accesul la munca.
Echipa de experti S.P.E.R. a impartasit, la randul sau, opinii, observatii si informatii de ordin istoric, cultural, sociologic sau administrativ referitoare la etnia roma. intalnirea s-a dovedit extrem de utila si oportuna pentru ambele parti. Invitatii – preoti consilieri pe probleme sociale in cadrul Patriarhiei si Eparhiilor Bisericii Ortodoxe Romane, preoti catolici si pastori adventisti – s-au aratat deschisi in a promova mesajele anti-discriminare si non-violenta in randul credinciosilor.
La finalul intalnirii, cei prezenti au fixat pasii urmatori pentru a genera o strategie comuna de comunicare, o campanie integrata atat in biserici – prin intermediul preotilor, cat si in media religioase.
In viitorul apropiat, se va forma grupul comun de lucru (S.P.E.R. – reprezentanti ai cultelor) ce va realiza un Ghid de bune practici adresat clerului. Ghidul va oferi o prezentare istoric – culturala a subiectului “romi in Romania”, dar in acelasi timp va reprezenta un instrument de lucru, cu exemple de succes desprinse chiar din experienta Bisericii, dar si capcane sau riscuri in demersurile de integrare sociala a etnicilor romi.